Rouwkrans Rouwboeket

Rouwstukken

Rouwboeket

Eren van de overledene

Een rouwboeket is een boeket dat wordt gemaakt om een overledene te eren. Als iemand is overleden dan kunnen er ter herdenking van deze persoon rouwboeketten op de kist of later op het graf worden gelegd. De naaste familie, zoals de partner of kinderen van de overledene hebben doorgaans het mooiste rouwboeket en dit neemt een prominente plaats in. Maar ook verdere familieleden, vrienden en collega’s kunnen bloemen laten bezorgen bij een uitvaart. Je kunt kiezen uit een uitbundig rouwstuk, maar ook een verfijnd boeketje kan heel stijlvol zijn.

Welke bloemen bevat het rouwboeket?

Je kunt een rouwboeket samenstellen met bloemen waar de overledene van hield. Maar er zijn ook specifieke bloemen die vaak in een rouwboeket worden verwerkt omdat ze een bepaalde betekenis hebben. Zo staan witte rozen voor puurheid en rode rozen voor respect en liefde. Anjers worden ook vaak in een rouwboeket verwerkt, en ook hier heeft de kleur een bijzondere betekenis. Witte anjers staan voor waardering voor de overledene, rode anjers spreken bewondering voor de overledene uit. Maar je kunt ook een rouwboeket laten maken van bloemsoorten waar de overledene van hield. Bepaalde kleuren worden door sommigen als ‘not done’ gezien, zoals bijvoorbeeld geel, want dit is de kleur van nieuw leven en past dus niet zo bij de dood. Maar je kunt dit ook anders zien. Als je gelooft in wederopstanding, reïncarnatie of dat je elkaar ooit zult terugzien, dan is de kleur geel voor een rouwboeket helemaal niet zo ongebruikelijk.

Wanneer laat je het rouwboeket bezorgen?

Als je zelf bij de uitvaart aanwezig bent dan kun je jouw rouwboeket meenemen en bij de kist leggen. Soms doet de uitvaartleider dit, om ervoor te zorgen dat de bloemen mooi om de kist worden geschikt. Als je niet aanwezig kunt zijn, dan kun je jouw rouwboeket bijvoorbeeld de avond voor de uitvaart laten bezorgen op het adres waar de overledene ligt opgebaard. Meestal is dit een uitvaartcentrum, maar het komt ook voor dat een overleden persoon thuis is opgebaard. Dit wordt doorgaans in de rouwbrief vermeld.

Speciale wensen van de overledene of de nabestaanden

Het gebeurt steeds vaker dat een overledene, of de directe nabestaanden, speciale wensen hebben als het gaat om de rouwboeketten bij de uitvaart. Soms wordt er gevraagd een enkele roos mee te nemen en die op de kist te leggen of in het graf te werpen nadat de kist is gedaald en de aanwezigen nog eenmaal langs het open graf lopen. Soms is er een voorkeur voor een bepaalde bloem of een bepaalde kleur omdat de overledene deze bloem waardeerde of juist dol was op een specifieke kleur. En dan zijn er natuurlijk ook nog de mensen die geen bloemen willen bij hun uitvaart. Bij sommige religies is het niet gebruikelijk, en er zijn mensen die liever bloemen bij leven willen ontvangen dan na hun dood. Als dit aan de orde is zit er niet veel anders op dan dit te respecteren. Maar als je een uitvaart bijwoont waar bloemen gewenst zijn, dan kun je uit veel verschillende opties kiezen.

De beste kwaliteit rouwboeketten

Gegarandeerde tijdige levering in heel Nederland