Rouwkrans Rouwboeket

Rouwstukken

Rouwkrans

Statig en sierlijk

Een rouwkans is een klassieke vorm binnen de rouwstukken. Deze vorm staat statig, sierlijk en mooi op elke uitvaart. Maar een rouwkrans wordt ook bij andere gelegenheden gebruikt, zoals bij een herdenking. Aan een rouwkrans kunnen makkelijk rouwlinten worden bevestigd. Zo kun je ook nog een persoonlijke groet toevoegen.

Wanneer past een rouwkrans?

Bij een overlijden wordt meestal een laatste groet gebracht met een rouwstuk. Een krans is meer geschikt voor officiële gelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Dan worden er kransen gelegd bij het Nationaal Monument op De Dam in Amsterdam door de Koning en vertegenwoordigers van de regering en verschillende organisaties. In deze kransen worden vaak rozen verwerkt en seizoensblad als vulling. Aan de krans wordt vrijwel altijd een lint gebonden met een tekst van degene die de krans heeft geplaatst of laten bezorgen.

Kleine rouwkransen

Behalve de statige grote kransen die op een speciale standaard worden geplaatst, zijn er ook kleinere rouwkransen verkrijgbaar. Het kenmerk van een krans is dat deze een uitsparing in het midden heeft. Kransen zijn meestal rond, maar ook hartvormige kransen komen voor. Deze kun je bijvoorbeeld laten maken als een zeer dierbaar persoon is overleden en je op een bijzondere manier je verdriet om diens heengaan wilt uitdrukken.

Rouwkransen maken is vakwerk

Lang niet iedere doorsnee bloemist kan rouwkransen maken. Een rouwstuk kun je bij veel bloemenwinkels bestellen, maar een krans is een ander verhaal. Dit is een vaardigheid die niet iedere bloemist beheerst. Daar komt bij dat hiervoor ook de juiste bloemen moeten worden besteld. Als je naar een uitvaart of herdenking gaat en een krans wilt leggen, bestel deze dan tijdig zodat de bloembinderij je rouwkrans tijdig gereed heeft. Niets is immers zo pijnlijk als een rouwstuk of rouwkrans die niet op tijd klaar is.

Wat staat er op het lint aan de rouwkrans?

Een rouwkrans leent zich bij uitstek voor een mooi lint met een passende tekst. Soms is het lastig om een goede tekst te bedenken. Je kunt natuurlijk volstaan met een standaard tekst als ‘voor altijd in onze gedachten’ of ‘rust zacht’ en dan de namen van degenen die de rouwkrans hebben gegeven. Maar misschien was er een speciale tekst die bij de overledene paste en dan is het een mooi gebaar om juist die op het lint aan de rouwkrans te laten drukken. Ook een citaat uit een gedicht of songtekst kan heel passend zijn.

Welke bloemen worden gebruikt voor de rouwkrans?

Voor een rouwkrans worden doorgaans witte bloemen gebruikt. Witte rozen zijn erg populair, maar ook anjers worden vaak gebruikt in een rouwkrans. De krans wordt opgevuld met stevige takken van groen blad om de vorm van de krans te kunnen maken. De bloemen worden er dan later in gestoken. Een krans moet kort voordat hij wordt gelegd worden gemaakt omdat het lastig is de bloemen nog te bevochtigen als de krans eenmaal is gemaakt. Het is dus zaak om de krans binnen enkele uren nadat deze is afgeleverd op het graf of de gedenkplek te leggen. Kransen blijven doorgaans enkele dagen liggen, zoals na de Dodenherdenking op De Dam. Als de bloemen zijn verwelkt kan het geraamte van een krans opnieuw worden gebruikt.

De beste kwaliteit rouwkransen

Gegarandeerde tijdige levering in heel Nederland